Úgy érzed, hogy nem elég gyors a wordpress weboldalad? Tudtad, hogy egy lassú weboldallal értékes látogatókat veszíthetsz? Bemutatunk 9 WordPress gyorsító tippet, amivel jelentősen javíthatsz az oldalbetöltési sebességen.

Miért fontos a gyors oldalbetöltés? Miért olyan fontos a WordPress weboldal gyorsítása?

Weboldal látogatóként senki sem szereti, ha hosszú másodperceket kell várnia az adott oldal betöltésére, illetve a szöveges és képi tartalmak megjelenésére. Hatványozottan igaz ez a mobil eszközök esetében. Egy wordpress weboldal esetében ez komoly lemorzsolódást, látogató vesztést okozhat.

Statisztikák mutatják, hogy a 2 másodpercnél több ideig töltő oldalakról a látogatók 47%-a lemorzsolódik. Ha szeretnéd fenntartani az érdeklődésüket, fogadd meg az alábbi tippeket.

A Google számára sem mindegy az oldalbetöltés sebessége

Nem elhanyagolható az sem, hogy a keresők rangsorolási szempontjai között is szerepel a sebesség, mint tényező. A keresők számára a felhasználói élmény rendkívül fontos, melynek szerves részét képzi az oldalbetöltési idő. Minél gyorsabb a wordpress weboldalunk, annál előrébb kerülhetünk a találati listán. Természetesen megannyi további paraméter figyelembevételével állítják össze a találati listát a kereső algoritmusok, azonban minél több ponton megfelelünk, annál esélyesebbek vagyunk a jobb pozíció elérésére.

Hogyan tudod ellenőrizni a wordpress weboldalad betöltési sebességét?

Amennyiben úgy érzed, hogy lassú a weboldalad és szeretnéd megnézni, hogy mik azok a beállítások, illetve modulok, amik ezt előidézik, az alábbi néhány online elemző eszköz segítségével utánajárhatsz:

Több online elemzőt kipróbálva előfordulhat, hogy különböző pontszámokat érsz el, azonban ez normális lehet, tekintve, hogy más-más módon súlyozzák az egyes hibákat, illetve hiányosságokat. A vizsgálandó szempontokban azonban szinte biztosan hasonlóságot fogsz találni.

Érdemes a kapott riportokon elidőzni, mert sok esetben magyarázatokkal, hasznos hivatkozással segítenek az adott probléma megoldásában. A wordpress gyorsítás tehát az elemzéssel indul. Fontos, hogy részletes és egyértelmű képet kapjunk arról, hogy weboldalunkon milyen változtatásokat érdemes végrehajtanunk a cél elérése érdekében.

Mielőtt belevágnál, készíts biztonsági mentést!

Minden komolyabb változtatás előtt, ami a weboldalunk működését, illetve megjelenését érintheti, érdemes egy teljes biztonsági mentést készíteni. Javaslom, hogy a soron következő wordpress gyorsítási feladatlistánk végrehajtását megelőzően készítsétek el saját biztonsági mentéseteket az oldalról. Erre többféle megoldás is létezhet. Én most kettőt emelnék ki, ami talán a legelterjedtebb:

Biztonsági mentés készítése wordpress modulok segítségével:

Előnye: könnyen telepíthető és használható, gyors megoldás.

Hátránya: nagyobb terjedelmű wordpress weboldalak esetében nem javasolnám, mert nem érzem megbízhatónak.

Biztonsági mentés készítése manuálisan:

Előnye: nagyobb wordpress weboldalak esetében megbízhatóbb megoldás.

Hátránya: lassabb, minimális hozzáértést is igénylő folyamat.

Most pedig következzen a wordpress weboldal gyorsítás 9 lépésben:

1.) WordPress és a hozzá tartozó bővítmények frissítése

Nem csak a wordpress gyorsítás miatt, de biztonsági szempontból is rendkívül fontos az elérhető frissítések telepítése. A bővítmények újabb verziói tartalmazhatnak újabb funkciókat, biztonsági javításokat, teljesítmény optimalizálásra vonatkozó fejlesztéseket és nem utolsó sorban (pl: php verzió váltásból fakadó) kompatibilitási problémákból fakadó helyreigazításokat.

2.) PHP verzió

Ez az egyik leghatékonyabb és legkönnyebb wordpress gyorsítás tippünk. Ez az egyetlen változtatás akár 2x-es gyorsulást is eredményezhet a wordpress weboldalad betöltési idején. A 7.4-es verzió jelentős teljesítmény javulást hoz magával, ezért mindenképpen érdemes rá frissíteni. Elképzelhető, hogy ehhez igénybe kell venned a webfejlesztőd vagy a tárhely szolgáltatód segítségét (mi is szívesen segítünk!), de mindenképpen megéri, mert a változás érezhető lesz. A felsorolásunkban, direkt a második helyre tettük ezt a pontot. A legtöbb népszerű wordpress bővítmény már jó ideje kompatibilis az újabb PHP verziókkal, így ha nincsenek telepítve a frissítések, érdemes ezzel kezdeni.

wordpress gyorsítás

Img src: Kinsta

3.) Használjunk kevés wordpress bővítményt, illetve töröljük a szükségtelen wordpress bővítményeket

Talán nem mondunk újat azzal neked, ha azt mondjuk, hogy a sok bővítmény lassítja a wordpress weboldal betöltési idejét. Minden bővítmény kisebb vagy nagyobb mértékben, de erőforrást igényel, ami arányos mértékben befolyásolhatja az oldalbetöltést. A wordpress gyorsítás egyik alapvető lépése, hogy amennyire csak megoldható, próbáld alacsonyan tartani a használatban lévő bővítmények számát, valamint minden olyat törölj, amire viszont nincs szükséged belátható időn belül az oldal működtetéséhez. Ez olyan nagyon hatalmas pozitív változást nem biztos, hogy eredményez a betöltési időn, azonban sok kicsi sokra megy. 🙂 Nem mellesleg a fölösleges bővítmények törlésével még biztonságosabbá is teheted wordpress weboldalad.

Az ingyenes wordpress P3 modul megmutatja neked, hogy az egyes bővítmények, mennyi erőforrást használnak, így jobban lokalizálni tudod az oldalad jelentősebben lassító modulokat. Ezeket lehetőség szerint érdemes eltávolítani vagy keresni helyettük egy jobban optimalizált hasonló célt szolgáló másik wordpressmmodult.

Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy mi az optimális bővítmény szám vagy mi számít soknak. Erre nem tudunk neked egzakt választ adni. Amikor egy olyan wordpress weboldallal találkozunk, ahol több mint 30 bővítmény van telepítve, azt azért már nem szoktuk egészségesnek érezni. Sokszor egy nagyobb méretű wordpress oldal esetében, ahol sok bővítmény van használatban egy erősebb hosting-al (tárhely szolgáltatással) lehet kompenzálni az ebből fakadó teljesítmény romlást, azonban ahogy fentebb már említettem a biztonsági kockázat így is magasabb lesz.

4.) Optimalizáld a képeket (méretezés, tömörítés): wordpress gyorsítás tuti tipp. :)

Ez is egy olyan javaslat részünkről, amivel látványos javulást érhetsz el wordpress gyorsítás terén. Weboldalad betöltési idejét kardinálisan befolyásolja az adott oldalon megjelenő képek darabszáma és mérete. Abból kiindulva, hogy nyilván a képek darabszámát nem szeretnénk csökkenteni az oldalon, marad a fájlméret.

Ezen a téren többféle megoldást is alkalmazhatunk:

Tömörítsük feltöltés előtt a képeket az alábbi online képtömörítő eszközök segítségével:

Tömörítsük a már feltöltött képeinket wordpress bővítmény segítségével:

Elsőként az általunk is gyakran használt ShortPixel-t ajánlanám, ami a képeink tömörítése mellett akár WebP formátumba konvertálja azokat.

Sokak által használt még a Smush, ami bizonyos mértékig ingyenesen is használható, azonban a fizetős változata az igazán hatékony megoldás a képek tömörítésére meglévő wordpress weboldalunk esetében.

Használjunk veszteségmentes WebP formátumot képeink megjelenítésére.

A WebP formátumról bővebben a wikipedia oldalán olvashatsz: https://hu.wikipedia.org/wiki/WebP

Ehhez is találunk kész wordpress bővítményt, mellyen konvertálhatjuk képeinket:

5.) Válts jól optimalizált, gyors webdesign sablonra

Az ingyenes, de a legtöbb esetben a fizetős wordpress webdesign sablonok is rendkívül sok (gyakran) fölösleges, illetve nem használt formázást, scriptet töltetnek be a böngészővel, ami nyilvánvalóan hozzájárul a lassabb oldalbetöltéshez. Sajnos bármennyire csilivili egy webdesign sablon, ha nem megfelelő gondossággal tervezték meg és fejlesztették le, az neked látogatóid elvesztésébe kerülhet. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy egy modern, impozáns megjelenésű webdesign sablon nem lehet gyors, pusztán azt, hogy érdemes a sablon kiválasztása során ezen szempontra is figyelmet fordítani.

A javaslatunk az, hogy ha nem is értesz hozzá, hogy pontosan mit kell figyelni válassz olyan sablont, amit sokan megvásároltak és kiváló értékeléseket kapott a használóitól. Tipikusan ilyen sablonok: https://themeforest.net/popular_item/by_category?category=wordpress

Legtöbbször ezen sablonok beállításainál is már szerepelnek teljesítmény optimalizálással kapcsolatos lehetőségek.

6.) Telepíts és állíts be cache wordpress bővítményt

Szintén egy hatékony megoldás wordpress weboldalunk betöltési idejének csökkentésére. A WordPress gyorsítás egyik sarok köve a cache modul, amit minden weboldal esetében szinte kötelező lenne használni.

A legtöbb népszerű wordpress cache bővítmény sokrétű beállítási lehetőséget kínál weboldalunk optimalizálására. Ezeket érdemes is alkalmazni ha wordpress gyorsításról beszélünk.

Figyelmedbe ajánlanánk néhányat ezek közül:

WP Fastest Cache

Az itt felsoroltak közül ezt használjuk a legtöbb alkalommal. Habár vannak ennél többet kínáló modulok, azonban a cikk elején említett elemző eszközök leggyakrabban ennél a bővítménynél mutattak számunkra jobb eredményeket.

WP Super Cache

Sokan erre esküsznek és nem is tudnánk kivetni valót. A több mint 2 millió felhasználó, aki ezt telepítette nem tévedhet 🙂

W3 Total Cache

Zavarba ejtően sok beállítási lehetőséget kínáló bővítmény. Talán emiatt is inkább azoknak ajánlanánk, akik szeretnek elveszni a részletekben.

7.) Pucold ki az adatbázist (adatbázis karbantartása)

Egy nagyobb méretű wordpress weboldal esetében, értem ez alatt ahol nagyon sok oldal/bejegyzés/termék van, az adatbázisunk is meghízhat. A különböző tartalmi elemek admin felületen történő szerkesztésénél úgy nevezett revíziókat (automatikus mentéseket) készít az oldal, melyeket alap esetben tárol az adatbázisban az idők végezetéig. Oldal betöltéskor egy nagyobb méretű adatbázisból történő lekérdezés lassabban történik, ami hatással lehet az oldal betöltési idejére.

Az Advanced Database Cleaner wordpress bővítmény segítségével kipucolhatod az adatbázisodból a fölösleges tartalmakat.

Önmagában az adatbázis optimalizálástól nagy megváltást ne remélj, de érdemes nagyobb WordPress weboldalak esetében időről időre elvégezni ezt is.

8.) Gyorsabb tárhely szolgáltatásra történő áttérés pusztán a WordPress gyorsítás érdekében

Ha az itt felsoroltak közül egyik ponttal sem foglalkozol, pusztán annyit teszel, hogy egy erősebb tárhely szolgáltatást vásárolsz és átköltözteted rá a weboldalad, már ez is érezhető javulást eredményezhet az weboldalad sebességén.

Egy weboldal betöltési idejét markánsan befolyásolja a szerver, amin fut. Van úgy, hogy a wordpress oldalon már szinte minden olyan beállítást eszközöltél, ami javít az oldalbetöltésen, azonban mégis lassúnak érzed. Ez adódhat akár abból is, hogy a webszerver lassan válaszol a böngésződ által küldött kérésekre.

9.) CSS, JS fájlok és HTML tartalom tömörítése

Ez némileg kapcsolódik a cache bővítményekkel kapcsolatos bekezdésünkhöz, mivel jellemzően a fentebb felsorolt modulok  tömöríteni is tudják a különböző forrás fájlokat és kódokat (CSS, JS, HTML), melyek többek között a wordpress oldalunk megjelenésért és működéséért felelősek.

A különböző online elemző eszközök ezt külön pontban fogják említeni és valóban fontos a teljesítmény optimalizálás szempontjából. Az imént említett fájlok tömörítése több, kevesebb mértékben, de hozzá járulnak az oldal betöltési sebességhez és ezáltal weboldalunk keresők találati listán betöltött jobb pozíciójához.

Mi van, ha így is lassú?

Van úgy, hogy minden wordpress gyorsítás tippet, trükköt bevetünk, de az eredmény elmarad vagy nem olyan mértékű a változás, ami számunkra elfogadható. Több ízben találkoztunk már olyannal, hogy a tapasztalat és a gondos tervezés hiánya weboldal elkészültét követően megbosszulja önmagát és olyan helyzetet teremt, mellyel már nehéz mit kezdeni. Gondolunk itt a nem megfelelő bővítmények, design sablon, stb… használatára. Ritkán ugyan, de előfordul, hogy egy weboldalt érdemesebb újratervezni és elkészíteni, mint küzdeni és próbálni helyrehozni a tervezés hiányából fakadó problémákat.

Elakadtál? Segíthetünk?

Ha elakadtál, lépj kapcsolatban velünk, igyekszünk segíteni!

Érdekes volt számodra a cikk?

Ne maradj le a következő bejegyzésünkről sem!

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi hetente küldünk neked hasznos tudnivalókat, érdekességeket!

Webergoline