Gondolkodtál azon, hogy bevezesd a bankkártyás fizetést webáruházadba? Tudjuk, hogy a bankkártyás fizetés beállítása egy webáruház esetén sokszor nem egyszerű feladat, hiszen a megfelelő bankkártyás fizetési megoldás kiválasztás során több szempontot is érdemes figyelembe venni. Ha webáruház tulajdonos vagy, akkor pontosan tudod, hogy ez az e-kereskedelmi tevékenységed éltető eleme, és az online értékesítés során figyelembe veendő szükséges költség - mert ha nem tudod megfelelően fogadni az online fizetéseket, az a webáruházad végéhez vezethet. 

Mielőtt belemerülnénk a fizetési lehetőségekbe… Tudtad, hogy:

  • A fogyasztók több mint 1/3-a biztonsági aggályok miatt vonakodik az online vásárlástól?
  • Egy átlagos vállalkozás évente a bevételeinek 5%-át veszíti el csalás miatt.
  • A kisvállalkozások 50%-a válik csalás áldozatává valamikor az üzleti életciklusa során.
  • A csalások megoldása átlagosan 114 000 dollárba kerül minden alkalommal.

Ha ehhez hozzávesszük az egyes szolgáltatók díjait, szerződéseit és az apró betűs részeket, akkor láthatod, hogy egy rendkívül összetett döntés előtt állsz, amennyiben bankkártyás fizetési megoldást tervezel bevezetni az oldaladra. Számtalan tényezőt kell figyelembe venned, és azt, hogy ezek hogyan hatnak a vállalkozásodra. 

Szánj időt a téme körüljárására, mielőtt kiválasztod a bankkártyás fizetés elfogadását biztosító szolgáltatót!

A legtöbb esetben már a webáruház készítés során vagy azt követően igény merül fel a bankkártyás fizetés iránt, de sok esetben előfordul, hogy a weboldal elkészülését követően dönt úgy a vállalkozás tulajdonosa, hogy szeretne integrálni egy online fizetési megoldást.  

A magyar és külföldi piacon egyaránt sokféle szolgáltatót találunk, akik megoldást nyújtanak az online bankkártyás fizetés megvalósítására. A következő útmutató végigvezet a folyamaton, és minden olyan információt megad számodra, amelyre szükséged lesz ahhoz, hogy megtaláld a vállalkozásodnak megfelelő megoldást! 

Mi is pontosan az a bankkártyás fizetés?

A wikipédia ide kapcsolód bejegyzése röviden és tömören összefoglalja a bankkártyás fizetés lényegét:

A bankkártyás fizetés a bankkártya használatával végrehajtott, áru vagy szolgáltatás ellenértékének kiegyenlítésére alkalmazott fizetési folyamat.

Gyakorlatban tehát az arra előkészített webáruházban a vásárlónak lehetősége van a számlavezető bankja által kiállított, internetes vásárlásra alkalmas bankkártyával (jellemzően dombornyomott) online kifizetnie a termékek, vagy szolgáltatás ellenértékét.

Bármilyen bankkártyával lehet online fizetni?

Nem minden kártyával lehet online fizetni. Tapasztalatunk szerint például a Maestro típusú kártyákkal nem, míg a dombornyomott kártyákkal jellemzően lehet. Javasoljuk, hogy a kártya kibocsátó banknál érdeklődj afelől, hogy a bankkártyád alkalmas-e az interneten történő vásárlásra!

Az, hogy az adott webáruházban vagy online felületen tudsz-e fizetni a bankkártyáddal, függ attól is, hogy a webáruházba integrált fizetési szolgáltató milyen kártyatípusokat fogad el. Ezt az információt általában a kereskedő feltünteti a webáruházban. Szerintem bátran kijelenthetjük, hogy a legtöbb ismert, online vásárlásra alkalmas kártyatípussal tudunk a fizetni a szolgáltatók (pl: Simplepay, Paypal) rendszerén keresztül.

Magyarországon ismert online bankkártyás fizetést nyújtó szolgáltatók

Webáruház tulajdonosok számára szeretnénk bemutatni néhány Magyarországon ismert online fizetési szolgáltatót, akik kifejezetten online kereskedéshez (webáruházakhoz) nyújtanak fizetési megoldásokat.

A listát az elmúlt években a webáruház készítés során szerzett tapasztalatok alapján állítottuk össze. Valószínűleg nem teljes, de véleményünk szerint tartalmazza a jelenleg szélesebb körben alkalmazott, ismertebb megoldásokat.

Simplepay online bankkártyás fizetés:

A webáruházak számára talán az egyik legelterjedtebb bankkártyás fizetés szolgáltató. A kereskedő, és a Simplepay között történő szerződéskötést követően rendelkezésre bocsátanak egy úgynevezett sandbox (teszt) fiókot, amely segítségével lehet majd tesztelni az online fizetést. A webáruházba történő integrálás mellett néhány formai követelménynek is eleget kell tennünk (pl: adatkezelési tájékoztató, bankkártya logók elhelyezése), hogy készen álljon a webáruházunk az élesítést megelőző ellenőrzésre, melyet a Simplepay szakemberei fognak elvégezni. A sikeres tesztelést követően emailben megküldik az éles fizetési fiók belépési adatait. WordPress weboldal tulajdonosok számára jó hír, hogy van kész, ingyenesen letölthető bővítmény Woocommerce webáruházhoz.

Link: https://simplepay.hu/kereskedoknek/

Barion bankkártyás fizetés

A Simplepay mellett a másik legelterjedtebb fizetési szolgáltató a Barion. A Barion esetében kicsit összetettebb, illetve komplikáltabb a fizetési megoldás technikai implementálása a nemrég bevezetett Barion pixel miatt. Ebben az esetben azonban nem szükséges rögtön (az á.sz.f. elfogadásán kívül) szerződéskötéssel indítanunk mivel a teszt, illetve az éles fizetési fiókhoz anélkül is hozzáférhetünk, ami a fizetési megoldás webáruházba történő integrálásához már elegendő lehet. Későbbiekben viszont mindenképpen szükség lesz néhány adat megadására és dokumentum feltöltésére, mert addig csak némi korlátozással lehet csak használni a szolgáltatást. A Barion esetében is szükség van egy ellenőrzésre, mielőtt zöld utat adnak az éles bankkártyás fizetésnek. Van kész bővítmény a WordPress Woocommerce webáruházhoz is, azonban eddig mi csak fizetős megoldást találtunk. (itt megvásárolható)

Link: https://www.barion.com/hu/

Stripe bankkártyás fizetés

Igaz nem magyar cég, de attól függetlenül az egyik személyes kedvencünk. A regisztráció során, illetve azt követően bekérnek néhány adatot a vállalkozással kapcsolatban, majd gyakorlatilag szabadon használhatjuk is a fizetési megoldást. Van ingyenesen letölthető bővítmény is Woocommerce webáruházakhoz, de egyedi fejlesztésű webáruházakhoz sem bonyolult csatlakoztatni. Az integrálást követően mi magunk elvégezhetjük a fizetés tesztelését és élesítését, így nem szükséges külön várnunk a szolgáltatóra, mint a fent említett két szolgáltató esetében. Pont annak köszönhetően, hogy rendkívül könnyen és gyorsan el lehet vele indulni, válik egyre népszerűbbé kishazánkban is a Stripe online fizetési megoldása. Annyi viszont a Stripe ellen szól, hogy némileg drágább a tranzakciós jutalék, mint a Simplepay vagy a Barion esetében. A Stripe esetében számolnunk kell egy 85 Ft-os fix díjjal az 1,4 – 2,9% jutalék mellett. Ez főként kisebb vételár esetén lehet negatívum.

Link: https://stripe.com/en-hu

Paypal bankkártyás fizetés

Az egyik legrégebbi online fizetési megoldás. Bizonyára már te is találkoztál vele, vagy hallottál róla. Viszonylag könnyen összeköthető egy weboldallal, vagy webáruházzal. WordPress Woocommerce webáruház esetében van ingyenes telepíthető bővítménye is. Itt sincs szükség manuális szerződés kötésre vagy külön ellenőrzésre a Paypal részéről, így könnyen és gyorsan megvalósítható vele webáruházunkban a bankkártyás fizetés. Ami a tranzakciós költségeket illeti, a Paypal sem a legolcsóbb választás tekintve a 149 Ft-os fix költséget és a több mint 3%-os jutalékot.

Link: https://www.paypal.com

Bankok által kínált bankkártyás fizetés

Természetesen vannak olyan kereskedelmi bankok, akik szintén nyújtanak online bankkártyás fizetési szolgáltatást. Ilyen például a CIB Bank, vagy az UniCredit Bank is. Eddigi sajnos szinte kivétel nélkül csak negatív tapasztalatunk volt a bankok által kínált megoldások webáruházakba történő integrálásával. Nagyon lassú és nehézkes, sok esetben kilátástalan a folyamat. A bankok által kínált bankkártyás fizetés talán egyetlen igazi előnye, hogy a vásárló által fizetett összeg közvetlenül a vállalkozásod bankszámlájára érkezik, míg a például a Barion vagy a Paypal esetében külön ki kell utalnod magadnak az összegyűlt befizetéseket.

Szeretnél te is bankkártyás fizetést a webáruházadba?

Természetesen szívesen segítünk, ha elakadtál, vagy ha szeretnéd, hogy meglévő webáruházadba bankkártyás fizetési szolgáltatást integráljunk. Lépj kapcsolatba velünk még ma, és egyeztessünk a részletekről!

Érdekes volt számodra a cikk?

Ne maradj le a következő bejegyzésünkről sem!

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi hetente küldünk neked hasznos tudnivalókat, érdekességeket!

Webergoline