Rengeteg érv szól az online vásárlás mellett. Óriási a választék, rengeteg az akció, gyors kiszállítás és biztonságos a vásárlás. Az online kereskedelem sikerességét az is mutatja, hogy hosszú évek óta töretlen mértékben növekszik az online vásárlások volumene.

Egy friss felmérés szerint az elmúlt egy évben, a magyar internetfelhasználók 91%-a vásárolt minimum 1 terméket online. Ami korábban esetleg elképzelhetetlen volt, az márra már egyre elfogadottak, mint például a nagy bevásárlásokat is a neten intézni, hiszen időt és energiát takarítunk meg vele. Mindez szép és jó, de érdemes szemelőtt tartani, hogy az online vásárlás tartogathat veszélyeket is. A kérdés tehát, hogyan lesz biztonságos az online vásárlás?

A magyar internetezők jelentős része vásárol külföldi webáruházakban, a tavalyi évben közel 400 milliárd forintot költöttek el így. Ennek egyik oka, hogy sokszor olcsóbban jutnak hozzá a termékekhez. Mondhatnánk, hogy az online vásárlás a csúcson van, így ennél jobb alkalmat nem is lehetne találni webáruház nyitásra.

Hogyan lesz biztonságos az online vásárlás?

Gondolkodjunk mielőtt kattintanánk!

A legfontosabb, hogy ne kattintsunk elhamarkodottan olyan hirdetésekre, melyek irreálisan alacsony árakon kínálnak termékeket. Ahol tipikusan úgy érezzük, túl szép, hogy igaz legyen. A biztonságos online vásárlás érdekében inkább vegyük fontolóra, hogy vajon az adott kereskedőnél miért lehet ilyen mértékű árengedmény, más ismert kereskedők miért adják jóval drágábban?

Ismert helyen vásároljunk!

Ha nem vagyunk biztosak a kereskedő kilétében, inkább vásároljunk olyan webáruházból, ahol biztosak lehetünk abban, hogy biztonságos az online vásárlás. Egyaránt gondolunk belföldi és külföldi webáruházakra. Érdemes olyan webáruházakban vásárolnunk, mely általunk ismert vagy már hallottunk róla, esetleg találkoztunk fizikai üzletével is. Például ott van az amazon.com – mindenki ismeri, az egyik legnagyobb webáruház a világon, rengeteg pozitív értékeléssel rendelkezik, bátran gondolhatjuk, hogy biztonságos és megbízható.

Keressük a lakatot!

Fontos, hogy az URL bal oldalán lássuk a kis lakatot, vagy a böngészőnk címsorába kattintva ellenőrizzük, hogy a weboldal nem csupán sima http, hanem https protokolon érhető el. Ez mutatja, hogy az adott weboldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal. Az SSL tanúsítvány vagy is a https protokol gyakorlatilag titkosítja a böngésző és a fogadó szerver közötti adatfolyamot, nehezítve az esetleges adathalászatot. Csak olyan weboldalon adjuk meg a bankkártya adatainkat, amelyeknél biztosak vagyunk abban, hogy rendelkezik SSL tanúsítvánnyal.

Ne adjunk meg több adatot a kelleténél!

Biztosak lehetünk benne, hogy semelyik cégnél nem szükséges a TAJ szám vagy a születési idő megadása ahhoz, hogy online vásároljunk. Figyeljünk hát arra, hogy milyen adatokat osztunk meg ilyenkor!

Használj másik kártyát!

Ma már többféle olyan szolgáltató is van, akinél ingyen lehet akár ingyenesen is bankkártyát igényelni, ilyen például a Revolut. Ha a bankszámlánkhoz tartozó bankkártya adatainkat nem szeretnénk megadni online vásárlásnál, semmi baj. Regisztráljunk a Revolutra és használjuk azt a virtuális kártyát az internetes vásárlások alkalmával.

Védjük a számítógépünket!

Mindenképpen rendelkezzünk vírusirtó programmal! A vírusellenőrzőt pedig futassuk le az internetről letöltött fájlokon. Ezen kívül sokat segít, ha gépünk mindig naprakész, így telepítsük a felkínált frissítéseket!

Biztonságos Wi-Fi használat

Ha egy mód van rá, ne egy kávézóban vagy bevásárlóközpontban intézzük online vásárlásainkat, ahol nyilvános Wi-Fi van. Otthon a saját magánhálózatunkon sokkal biztonságosabb az online vásárlás.

Ne dőljünk be minden akciónak!

Ami túl szép, hogy igaz legyen az nagy valószínűséggel sajnos nem az. A hihetetlen nagy kedvezményeket érdemes kétszer is meggondolni, ugyanis gyakran ezek az adathalászok csapdái. A biztonságos online vásárlás érdekében mindig meg kell győzödni róla, hogy személyes és bankkártya adataink nem kerülnek majd rossz kézbe.

Adjunk meg erős jelszót!

Próbáljuk meg elkerülni a nagyon gyakran használt jelszavakat, mint az 12345 vagy az oldal neve, amit éppen használunk. Arra sem árt figyelni, hogy minden felhasználói fiókunkhoz más jelszót adjunk meg. Segíthet például, ha visszafelé írjuk be az általunk választott szót, esetleg számokat használunk bizonyos betűk helyett (j3lsz0), helyezzük a nagybetűt a szó közepére, ne az elejére, végül pedig ne feledkezzünk meg a speciális karakterekről!

Kétlépcsős azonosítás

A biztonságos online vásárlás egyik legfontosabb lépése, hogy a bankkártya adataink titkosítva maradjanak. Ha rossz eladótól vásárolunk veszíthetünk egy kis pénzt, azonban, ha ellopják adatainkat akár az összes megtakarításunk oda lehet. A legtöbb bank kínál kétlépcsős azonosítást, amit mindenképpen érdemes bekapcsolni. Ilyenkor minden egyes tranzakció előtt SMS érkezik a telefonunkra és csak egy megerősítő kód megadásával tudunk vásárolni.

Használjunk appot

Ha már úgyis nagyrészt mobilról internetezünk, miért ne bonyolíthatnánk le a vásárlást is innen? Ma már majdnem minden cégnek van appja, így simán vásárolhatunk az Amazonról, az About You-ról vagy bárhonnan ahonnan szeretnénk. Ezeknél az a jó, hogy biztosan nem leszünk csalás áldozatai.

Őrizzük meg az e-maileket

Az online vásárlások alkalmával mindenről kell e-mail visszajelzést kapnunk. Ezeknek tartalmaznia kell, hogy mit vettünk, mennyit fizettünk, milyen szállítási módot választottunk, valamint egy azonosítót. Ezekkel az adatokkal tudunk majd hivatkozni a vásárlásra, ha bármilyen kérdésünk vagy problémánk van.

Panaszkodjunk, ha valami nem az igazi

Ne szégyelljük megosztani másokkal, ha valami, amit rendeltüknk nem olyan mint ahogyan azt elképzeltük. Nem is hinnénk, hogy mennyit számít a vásárlóknak a többi vásárló véleménye. Ha át lettünk verve mindenképpen osszuk meg ezt a rendőrséggel és vásárlótársainkkal is.

Forrás

Reméljük tudtunk segíteni abban, hogy biztonságosabbá tegyük számotokra az online vásárlást. Amennyiben webáruház készítésén gondolkodtok, keressetek minket bátran!

Érdekes volt számodra a cikk?

Ne maradj le a következő bejegyzésünkről sem!

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi hetente küldünk neked hasznos tudnivalókat, érdekességeket!

Webergoline