Tudod miért olyan népszerű a WordPress tartalomkezelő rendszer? Miért van az, hogy vannak webfejlesztő cégek, akik mégis az egyedi fejlesztésre esküsznek? Ha weboldal készítés előtt állsz és nem tudod eldönteni, melyik irányba indulj, akkor cikkem segíthet a döntésben.

10 éve foglalkozunk WordPress alapú weboldalak, illetve egyedi weboldalak készítésével. Ennek köszönhetően jól ismerjük azokat a szempontokat, melyek vagy egyik vagy másik megoldást teszik ideális választássá. Igyekeztünk a cikkben néhány ilyen szempontot bemutatni, ami segítségedre lehet a döntésben.

Természetesen lehetnek ezen felül egyéb tényezők is, melyek esetleg a te esetedben meghatározóak, emiatt mindenképpen javaslom, hogy kérd ki tapasztalattal rendelkező szakember véleményét is!

Tisztázzuk, mi is az a WordPress és mikor mondjuk egy weboldalra, hogy egyedi fejlesztéssel készült

A WordPress egy nyílt forráskódú PHP alapú tartalomkezelő rendszer (cms). Ingyenes, bárki számára elérhető és szabadon felhasználható. Ideális választás lehet bemutatkozó weboldalak, blog oldalak, illetve egyszerűbb webáruházak elkészítéséhez. Moduláris felépítése lehetővé teszi, hogy kiegészítő bővítményekkel az alap funkcionalitása dinamikusan bővíthető legyen. Igaz ez a weboldal megjelenésére is. A weboldal megjelenéséért felelős webdesign sablonok bármikor egyszerűen, akár pár gombnyomással telepíthetőek, cserélhetőek.

Maga a keretrendszert 2003-ban publikálta Matt Mullenweg és Mike Little. Sikerét alátámassza, hogy 2009-ben már vezető volt a nyílt forráskódú tartalommenedzselő rendszerek között, maga mögé utasítva többek között a joomla, drupal és e107 weboldal keretrendszereket. A wordpress keretrendszer azóta is a világ legnépszerűbb weboldal tartalomkezelő rendszere, melyre weboldalak milliói épülnek.

Egyedi fejlesztésű weboldal alatt jellemzően a megbízott webfejlesztő szakember vagy csapat által, a megadott (sok esetben egyedi) üzleti igényekhez, folyamatokhoz tervezett és készített weboldalt értünk. A weboldal fejlesztése történhet teljesen a nulláról, tehát más meglévő keretrendszer alkalmazása nélkül, vagy akár úgynevezett PHP framework használatával (pl: Laravel, Symfony, ...) mely elősegítheti a webfejlesztő munkáját. Az így elkészített weboldalról lényegében elmondható, hogy az adott webfejlesztő egyedi szellemi terméke.

Ha esetleg van olyan weboldal, ami tetszik neked és kíváncsi lennél rá, hogy wordpress keretrendszert használ-e vagy egyedi fejlesztésű, az alábbi weboldalon ellenőrizheted: https://www.isitwp.com

Miért olyan népszerű a WordPress?

 • A WordPress töretlen népszerűsége és térhódítása több tényező együttesének köszönhető. Igyekeztem néhány szempontot kiemelni, ami szerintem említésre méltó lehet:
 • A webfejlesztők számára jól dokumentált, ennek köszönhetően, akár kezdő fejlesztők is könnyen tudnak hozzá kiegészítő bővítményeket, illetve webdesign sablonokat készíteni.
 • A népes fejlesztői közösségnek hála temérdek mennyiségű ingyenes és fizetős kiegészítő bővítmény áll a weboldal készítők és tulajdonosok rendelkezésére. A bővítményeket akár programozói kompetenciákkal nem rendelkező felhasználó is telepíteni tudja és ezáltal újabb funkciókkal tudja felruházni weboldalát. (pl: űrlapok, fórum, chat, analítika, stb …) Ajánlom figyelmedbe az egyik ilyen gyűjtőoldalt: codecanyon.net
 • Az előző ponthoz hasonlóan ugyan így hatalmas mennyiségű (több ezer) kész ingyenes és fizetős webdesign sablon elérhető a weboldal tulajdonosok számára. (pl: themeforest.net)
 • Frissítések és támogatás. A wordpress alap keretrendszeréhez, a kiegészítő bővítményekhez és webdesign sablonokhoz heti, havi rendszerességgel jelennek meg a fejlesztők által kiadott biztonsági és funkcionális frissítések. Ami pedig a támogatást illeti, elképesztően sok weboldal, fórum, közösségi média felület foglalkozik a témával és ad támogatást.

Összességében a WordPress weboldalak kétségtelen előnye a rendkívül könnyű bővíthetőség és a hatalmas közösség, akik életben tartják, fejlesztik és biztosítják a WordPress jövőjét.

Milyen érvek szólnak a WordPress keretrendszerrel készített weboldal mellett?

Milyen típusú weboldalhoz, illetve webáruházhoz érdemes választanod a WordPress keretrendszert?

 • Személyes és céges bemutatkozó weboldal: kiválóan alkalmas a wordpress bemutatkozó weboldalak készítéséhez. Szerintem jelenleg az egyik legjobb választás.
 • Blog weboldal: alapvetően a wordpress egy blog keretrendszer. Minden egyéb kiegészítő bővítmény nélkül is kiválóan tudunk blogot indítani a segítségével. Ezen a téren is a legjobb választásnak tartom és csak ajánlani tudom.
 • Egyszerűbb magazin, illetve portál weboldal: definiálhatnám úgy is, hogy terjedelmesebb, különböző rovatokra bontott blog weboldalhoz. Gyakorlatilag a tartalom ugyan az, mint egy egyszerűbb blog oldal esetében, annyi különbséggel, hogy a weboldal megjelenése több részre (rovatra) bontott, így ez talán inkább  webdesign sablon kérdése. Gondosan megválogatott bővítmények és webdesign sablon mellett, szerintem a wordpress erre is kiválóan alkalmas.
 • Landing oldal: leginkább online hirdetési, értékesítési tevékenységhez kapcsolódóan készített érkezési, jellemzően egy oldalas weboldalak. A WordPress kitűnő választás, ha ez a cél.
 • Egyszerűbb webáruház: ez már egy nehezebb dolog. Itt már nehéz szétválasztani, hogy hol van az a pont, ahol még megfelelő választás lehet a wordpress és hol van az, ahol viszont semmiképpen sem lenne érdemes ebben gondolkodnod. Az „Egyszerűbb webáruház” alatt én most olyan webáruházra gondolok, ahol viszonylag egyszerűen valósul meg az értékesítés, max 1000 termékszámmal (de inkább kevesebb) és nincs szükség bonyolultabb üzleti / kereskedelmi folyamatok megvalósítására. Nagyon fontos figyelembe venni a rövid és hosszabb távú igényeket, elvárásokat a webáruházzal kapcsolatban. Azt gondolom, hogy ez az a pont, ahol mindenképpen érdemes egy tapasztalt szakemberrel egyeztetned, hogy egészen biztosan a megfelelő döntés születhessen. Ha gondolod, szívesen segítünk!

Milyen előnyöket biztosít számodra az, ha a WordPress mellett döntenél?

A wordpress weboldal készítés a legtöbb esetben egy költséghatékonyabb megoldás, mint az egyedi fejlesztés, mivel kevesebb időráfordítást igényel az elkészítése. Ha esetleg bármilyen okból kifolyólag szeretnél más fejlesztőt felkérni a weboldal további bővítésére, támogatására, nem leszel gondban, mert ahogy fentebb már említettem sok fejlesztő foglalkozik wordpress weboldal készítéssel, fejlesztéssel és támogatással.

A WordPress weboldal előnye egyben a hátránya is lehet, ha nem vigyázol a következőre

Kiegészítő bővítményekkel dinamikusan fejleszthető egy wordpress weboldal funkcionalitása, azonban ezt kizárólag észszerű keretek között érdemes.

Minden újabb telepített bővítmény hozzájárul több-kevesebb mértékben az alábbiakhoz:

 • Csökken a weboldal biztonsága, mivel potenciálisan benne van a pakliban, hogy az adott bővítmény fejlesztője esetleg nem fordított kellő figyelmet az általa készített modul biztonságosságára.
 • Lassulhat a weboldalad betöltési sebessége, mivel minden egyes bővítmény a saját funkcionalitásához szükséges forrásfájlokkal (css, js) bővíti a betöltendő adat mennyiségét. Sajnos sok esetben ezt nem feltétlen optimalizáltan, erőforrás takarékosan teszi. (pl: nincsenek tömörítve a css, js fájlok, stb…)
 • Ha több különböző bővítményt használsz, csökkenhet a weboldalad stabilitása. Mivel minden egyes bővítményedet más-más fejlesztő készítette, így nagy esélye van annak, hogy esetleg kompatibilitási problémák lépnek fel most vagy akár egy telepített frissítést követőn.

Egy wordpress weboldal kiegészítő bővítmények használata mellett olyan, mintha a weboldalt több különböző, egymástól teljesen független fejlesztő (csapat) készítette volna és tartaná karban. Az ebből fakadó (fentebb felsorolt) kockázatok azáltal csökkenthetőek, ha minél kevesebb bővítményt használunk weboldalunk működtetéséhez.

Számtalan alkalommal találkoztunk olyan wordpress weboldallal, ahol több mint 40-50 darab aktív bővítmény biztosította a weboldal funkcionalitását. Mondanom sem kell, hogy olyanok, mint egy időzített bomba. Egy új frissítés, vagy akár egy újabb bővítmény összeomláshoz vezethet.

Miért lehet érdemes egyedi fejlesztésű weboldalt választanod?

Egy megfelelően tapasztalt webfejlesztő vagy fejlesztő csapat, gondos tervezést követően egészen egyedi üzleti folyamatokat is kiszolgáló weboldalakat, webes alkalmazásokat képes készíteni. Sokkal magasabb minőségű, stabilabb, gyorsabb, keresőbarátabb és nem utolsó sorban biztonságosabb a végeredmény, mint ugyan az a weboldal wordpress alapon elkészítve.
Szeretnék néhány, talán számodra is fontosabb szempontot kiemelni, ami az egyedi fejlesztés mellett szólhat:

 • Sokkal erőforrás takarékosabb, mint a wordpress, így ugyan azon szerver környezetben jelentősen nagyobb számú látogatót képes kiszolgálni.
 • Az előbb említett szemponthoz kapcsolódik, hogy ezáltal markánsan gyorsabb oldalbetöltés érhető el.
 • Egy gondosan megtervezett és megfelelően kitesztelt egyedi weboldal hosszútávon kevesebb karbantartást igényel, mint egy wordpress weboldal.
 • Stabilabb működést garantál az egyedi weboldal.
 • Olyan egyedi funkciókat, folyamatokat is megvalósíthatóak, melyek wordpress weboldal esetében nem vagy csak kompromisszumok árán.
 • Jelentősen kisebb a biztonsági kockázat, mint egy wordpress oldal esetében.
 • Rugalmasan bővíthető, fejleszthető.

Az egyedi fejlesztésű weboldalt szeretnél, akkor az alábbiakkal mindenképpen számolj

A gyorsabb oldalbetöltés, a nagyobb teljesítmény, a stabilabb működés mind szépen hangzik, de csak abban az esetben, ha az egyedi weboldalt tapasztalt, hozzáértő szakember vagy csapat készíti. Egy nem átgondolt, összecsapott vagy tapasztalatlan fejlesztő által készített egyedi weboldal általában részben vagy teljes mértékben elveszíti mind azt az előnyt, ami miatt erre esett a választás.

Néhányat megemlítve:

 • lassú oldalbetöltés, ami markáns hatással lehet a keresők találati lista helyezésünkre és nem utolsó sorban a látogatók lemorzsolódására,
 • instabil működés,
 • biztonsági problémák, amik aztán a weboldal feltöréséhez vezethetnek, rosszabb esetben adatvédelmi incidenshez.

Érdemes tehát nagy körültekintéssel megválasztani egyedi fejlesztés esetén a kivitelezőt.

Mindenképpen számolj azzal, hogy egy wordpress weboldallal ellentétben az egyedi fejlesztés akár jelentősen munkaidő és költség igényesebb választás lehet. Egy ilyen weboldal megtervezése, fejlesztése és tesztelése sokkal hosszabb folyamat. Nem ritka, hogy ugyan az a weboldal elkészítése 3x drágább, mint ha wordpress alapon készülne.

Megfontolandó továbbá az is, hogy az egyedi fejlesztésű weboldaladhoz nehezebben találsz más fejlesztőt, ha nem lennél elégedett a jelenlegivel.

WordPress vagy egyedi fejlesztésű weboldal?

El is érkeztünk ahhoz a kérdéshez, ami talán jelenleg téged is foglalkoztat és ami miatt ezt a cikket idáig elolvastad. Szeretnénk némi mankót adni neked, ami segíthet a döntésben.

Kiváló választás a wordpress, ha személyes vagy céges bemutatkozó weboldalt szeretnél vagy esetleg egyszerűbb webáruházat és nyitott vagy némi kompromisszumra a gyorsabb  és kedvezőbb árazású kivitelezésért cserébe.

Mindenképpen egyedi fejlesztést javasolnék abban az esetben, ha nagyobb portált, összetettebb funkcionalitású weboldalt, esetleg webáruházat szeretnél vagy csak egyszerűen annyira maximalista vagy, hogy a weboldaladból kompromisszum mentesen a lehető legtöbbet szeretnéd kihozni. Gondolok itt akár olyan egyszerű dologra, mint az 1 másodperc alatti oldalbetöltés.

Tisztában vagyok azzal, hogy lehetnek más egyéni szempontok is, melyek befolyásolhatják a döntést. Mi éppen ezért minden ajánlatadást megelőzően részletesen át szoktuk beszélni leendő ügyfelünkkel az elképzeléseit, hogy a számára legideálisabb megoldást tudjuk kínálni.

Ha esetleg döntés előtt állsz és nem vagy biztos a dolgodban, hozzánk bátran fordulhatsz, szívesen segítünk! :)

Érdekes volt számodra a cikk?

Ne maradj le a következő bejegyzésünkről sem!

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi hetente küldünk neked hasznos tudnivalókat, érdekességeket!

Webergoline