WordPress weboldalunk esetében rendszeres biztonsági mentés készítése erősen javasolt több szempontból is. Emellett gyakran megesik, hogy a biztonsági mentésből történő visszaállításra is szükség van. Alábbi cikkünkben szeretnénk bemutatni néhány módszert a folyamat elvégzésére.

Miért van szükség wordpress weboldal esetében biztonsági mentésre?

Több oka is lehet annak, hogy miért érdemes biztonsági mentést készíteni weboldalunkról. WordPress alapú weboldal esetében talán még több érv is szól az eljárás mellett.

Összeszedtünk néhány olyan szempontot, ami tapasztalataink szerint tényező lehet számodra is:

  • A wordpress keretrendszer és modulok frissítéseinek telepítését követően valós esélye van annak, hogy valamely bővítmény működésében hiba lép fel. A hiba megtalálása és javítása (már amennyiben ésszerű keretek között lehetséges) időigényes feladat lehet, így jól jön, ha rendelkezünk a korábbi állapotról biztonsági mentéssel, amiből percek alatt visszaállíthatjuk a működő állapotot.
  • Minden weboldal esetében számolnunk kell azzal, hogy esetleg sikeresen feltörik és ellehetlenítik teszik oldalunk működését. Természetesen mindenki próbálja, amennyire lehet csökkenteni a biztonsági kockázatot, de teljesen megszüntetni szinte lehetetlen. Sok esetben, ha mi mindent jól is csinálunk, rajtunk kívül álló okokból kifolyólag (pl: nem megfelelő tárhely tűzfal beállítások) is megtörténhet a baj. Ilyen helyzetben is rendkívüli segítséget jelent, ha korábban rendszeresen készítettünk biztonsági mentést, melyből visszaállíthatjuk weboldalunkat.
  • Gyakran frissülő weboldal tartalom esetén nem márt, ha a korábbi verziókról készül, valamilyen rendszerességgel biztonsági mentés, hogy ha valamit véletlenül kitörlünk és csak később jövőnk rá, hogy mégis szükséges, meg van az esélyünk mentésből történő visszaállításra.

Hogyan tudsz biztonsági mentést készíteni wordpress weboldaladról?

A biztonsági mentés készítésére többféle módszer is létezik, melyek közül választhatsz. Van olyan, ami minimális hozzáértést is igényel, míg más eljárás egyszerűbb lehet számodra.

Biztonsági mentés készítése manuálisan

Ez a bonyolultabb eljárás mind közül, azonban talán az egyik legbiztosabb is, ha megfelelően végezzük. Sorra vesszük a folyamat főbb lépéseit, amin végig menve elkészítheted biztonsági mentésedet a saját számítógépedre:

1.) Tölts le valamilyen FTP kliens programot. Az egyik legnépszerűbb ilyen alkalmazás a Filezilla, melyet az alábbi linken tudsz letölteni: Filezilla kliens program letöltés.

2.) Indítsd el a Filezilla programot és csatlakozz a webtárhelyedhez (FTP vagy SFTP kapcsolaton keresztül). A csatlakozáshoz jellemzően a szerver címére, egy felhasználónévre és egy jelszóra lesz szükséged, mellyel ha esetleg nem rendelkeznél, a tárhely szolgáltatótól egészen biztosan el fogod tudni kérni.

3.) A csatlakozást követően a webtárhelyed könyvtár struktúráját kell, hogy lásd a Filezilla jobb oldali fájl böngésző ablakában. Neked elsősorban az úgynevezett web gyökérkönyvtárra lesz szükséged, amit jellemzően public_html (esetleg még: web, htdocs, www) néven fogsz megtalálni.
Ennek a könyvtárnak teljes tartalmát töltsd le a saját számítógéped tetszőlegesen, erre a célra létrehozott mappájába.

4.) Elképzelhető, hogy a letöltés eltart egy darabig a weboldalad méretétől függően. Amint az úgynevezett “Várólista”-ról (a Filezilla alsó felén lévő ablaka) elfogytak a letöltés alatt álló fájlok, befejeződött a letöltés.

5.) Szerezd be a tárhely szolgáltatódtól a webtárhely csomagodhoz tartozó phpmyadmin felület elérési címét (url), majd nyisd meg a böngészőben.

6.) A Filezilla segítségével letöltött forrás fájlok között keresd meg a wp-config.php fájlt, amit nyiss meg egy szövegszerkesztő program (jegyzettömb) segítségével. Amire neked ebből szükséged van az a DB_USER és a DB_PASSWORD változó értéke. Ezekkel tudsz bejelentkezni a phpmyadmin felületére.

7.) Ha sikerült bejelentkezned, a jobb oldalsávban találod az adatbázisokat, ezek közül is kattints arra az adatbázisra, aminek a megnevezését a wp-config.php fájlban a DB_NAME változónál találsz. 

8.) Ha ez meg van, akkor ugyan itt felül kattints az “Export” fülre, majd a “Go” gombra alul. A felület felkínálja neked letöltésre az adatbázist egy mysql fájlban, amit nyugodtan ments le a korábban létrehozott weboldal mentése céljából létrehozott könyvtáradba.

Ha mindent jól csináltál, rendelkezel is a weboldaldról készült teljes biztonsági mentéssel, melyet bármikor, akár bármilyen más szolgáltatóhoz visszaállíthatsz.

Biztonsági mentés készítése wordpress kiegészítő modul segítségével

Természetesen, mint oly sok más feladatra, erre is vannak kész, telepíthető wordpress bővítmények. Fontos, azonban megjegyeznünk, hogy tapasztalataink szerint nagyobb méretű (több GB tárhely méretet foglaló) wordpress weboldalak esetében nem feltétlen bízhatunk ezekben a bővítményekben. Kisebb, átlagos méretű weboldalak esetében viszont nem lesz gond.

Íme néhány ezek közül:

A használatukhoz nem fűznénk különösebb megjegyzést, adja magát a dolog.

Teljesen automatikus biztonsági mentés weboldaladról

A legtöbb tárhely szolgáltatónál vagy alapból jár és be van kapcsolva vagy lehet kérni automatikus napi rendszerességű biztonsági mentést. Az elkészült fájl és adatbázis mentések elérhetőek általában a tárhely adminisztrációs felületen, melyeket le is tudsz tölteni, amennyiben ezt lehetővé teszi a szolgáltató.

Mindenképpen azt javasolnánk, hogy a weboldaladról készült biztonsági mentést akár több különböző helyen is tárold, biztos, ami biztos.

Hogyan tudod visszaállítani korábbi mentésből weboldaladat?

1.) Manuális visszallítás esetén hasonló az eljárás, mint a fent bemutatott manuális mentés készítése, csak azzal a különbséggel, hogy nem letöltöd, hanem feltöltöd a fájlokat. 

Az adatbázis esetében a phpmyadmin felületén az “Import” funkciót válaszd. Előtte ne feledd kiválasztani a jobb oldali sávból kiválasztani azt az adatbázist, ahova szeretnéd betölteni az adatbázis mentést. Egy jó tanács: import előtt csomagold be zip fájlba az adatbázis sql fájlodat. (xyz.sql.zip) Az előnye, hogy így nagyságrendekkel kisebb lesz a feltöltendő fájl mérete, ami ezáltal gyorsít a folyamaton.

Amit nem szabad elfelejtened, hogy a fentebb említett wp-config fájlban módosítanod kell az új tárhely kapcsolódáshoz tartozó adatbázis név, felhasználó, jelszó és esetleg adatbázis (szerver) host címét is.

2.) WordPress bővítménnyel készített mentés esetén egyszerűbb a helyzet. Végezz egy tiszta wordpress telepítést, majd installáld a korábban (mentéshez) használt bővítményt, ami lehetőséget fog biztosítani nagy valószínűséggel a visszaállításhoz is.

3.) Tárhely szolgáltatónál található biztonságis mentés visszaállítás a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás. A tárhely adminisztrációs felületén bizonyára találni fogunk arra lehetőséget, hogy akár egy gombnyomással elindítsuk egy korábbi mentés visszaállítását.

Ha nagyon nem sikerül, ne csüggedj!

Szívesen segítünk neked, mentést készíteni, tárolni, de akár a biztonsági mentés visszallításában is.

Lépj kapcsolatba velünk bátran!

Érdekes volt számodra a cikk?

Ne maradj le a következő bejegyzésünkről sem!

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi hetente küldünk neked hasznos tudnivalókat, érdekességeket!

Webergoline