Weboldal készítés kisokos – Egyoldalas weboldal

Mikor weboldal készítésébe kezdünk el kell döntsük, hogy egy vagy többoldalas legyen. Mindkét design-nak vannak előnyei és hátrányai, mi most az egyoldalas weboldalakat fogjuk kicsit közelebbről megvizsgálni.

Az egyoldalas weboldal leginkább azoknak ajánlatos, akiknek kevesebb tartalom áll rendelkezésükre. Tehát nagyobb webshopok, szolgáltatók semmiképp nem operálhatnak ezzel a megoldással. Kiknek való akkor az egyoldalas design?

gsuitebevezetes

Referencia: http://www.gsuitebevezetes.hu/

Az egyoldalas webdesignt általában azok választják, akik egy induló vállalkozást szeretnének az online térbe helyezni, esetleg egy személyes weboldalt készítenének vagy egy konkrét szolgáltatást/terméket reklámoznának.

Előnyei:

 • Egyszerűen használható
  Az egyoldalas weboldalak esetében két opció közül választhatunk: csinálhatunk egy menüsort, ami rögtön az adott szakaszhoz ugrik vagy hagyhatjuk, hogy a látogató kedvére görgessen az oldalon.
 • Mobilbarát
  Az előző pontban említett görgetés pontosan ahhoz a felhasználói viselkedéshez alkalmazkodik, ami ebben a korszakban uralkodó. Mikor az emberek már többségében az okostelefonjukat használják internetezésre, olyan felületeket kell eléjük varázsolni, amit szívesen használnak. A görgetés tehát szuper megoldás, természetesen csak akkor, ha van elég érdekes tartalmad, amit megmutathatsz.
 • Mutatós
  Nagyon ütős designokat lehet tervezni az egyoldalas weblapok esetében. Itt egyértelműen a kinézet az, ami meg kell fogja a látogatót.  Az oldalon elhelyezett pár mondatos szövegek csak tudatják vele a legfontosabb információkat.

vertesszive

Referencia: https://www.vertesszivefesztival.hu/

Hátrányai

 • Keresőoptimalizálás (SEO)
  A tartalomelemzésnél hátrányt jelenthet, hogy a kevés szöveg miatt nem fordulnak elő olyan sokszor a releváns kulcsszavak. Mérlegelnünk kell tehát,  hogy mennyire fontos számunka a Google jelenlét. Ha megelégszünk azzal, hogy a márkanevünkre, esetleg egyedi termékünkre való keresésnél jelenünk meg a találatok között, akkor az egyoldalas weboldal számunkra ideális választás.
 • Lassúság
  Ha túl sok tartalommal próbáljuk feltölteni az oldalt és nagyfelbontású képeket használunk lassulhat az oldal betöltési sebessége. Ez elég nagy hátrány ugyanis a legfrisebb statisztikák szerint egy átlagos internetfelhasználó elvárja, hogy 2 másodpercen belül töltsön be egy oldal. A problémárt úgy tudjuk kiküszöbölni, hogy tényleg figyelünk a szöveg tömörségére és a képek méretére.

szilagyimockup

Referencia: https://drszilagyigabriella.hu

 

Az egyoldalas weboldal tehát sokszor tökéletes választás, csak azt kell tudnunk alkalmas-e számunkra. Ha megtetszett ez a design és szeretnél te is belevágni a weboldal készítésbe, vedd fel velünk a kapcsolatot és mi szívesen segítünk!