Reszponzív weboldal. Mit is jelent pontosan?

A reszponzív jelentése többek között a „kedvezően reagáló” kifejezés. Jelen esetben azt jelenti, hogy a felhasználó eszközének kijelzőjéhez jól alkalmazkodó, rugalmas webdesign, weboldal.

A webdesign a különböző felbontású mobil kijelzőkön a weboldal tartalmát úgy tördeli, hogy a felhasználónak ne kelljen ráközelítenie az egyes elemekre, szöveg bekezdésekre ahhoz, hogy olvashatóvá illetve megfelelően értelmezhetővé váljon.

A mobil eszközökre optimalizált weboldalaknál fontos szempont az is, hogy a látogató számára az oldal könnyen kezelhető, áttekinthető legyen. Azok, akik ezt a szempontot figyelmen kívül hagyják, azok évről évre egyre nagyobb számú látogatótól esnek el tekintve, hogy a mobileszköz illetve mobilinternet használók száma folyamatosan növekszik.

Miét fontos a reszponzív weboldal? Miért szükséges?

  • A reszponzív weboldalak esetében csökken az úgynevezett visszapattanási arány, tehát az a jelenség, amikor a látogató az oldalra érkezve rögtön el is hagyja a tartalom megtekintése nélkül. A nagyobb visszapattanási arány negatív hatással lehet a Google AdWords hirdetési költségekre.
  • A látogatók döntő többsége elvárja, hogy mobil eszközén a megnyitott weboldal kifogástalanul jelenjen meg és legyen maximálisan felhasználóbarát.
  • A Google bünteti és hátrébb sorolja a nem reszponzív megjelenésű weboldalakat

A Google bünteti a nem reszponzív weboldalakat

2015 április 21.-én a Google egy új keresési algoritmust vezetett be, mellyel már bünteti a nem reszponzív megjelenésű weboldalakat. Ez a gyakorlatban úgy jelenik meg, hogy azoknál a weboldalaknál, ahol nem fordítottak gondot a mobil eszközökre optimalizált megjelenésre, hátrébb kerültek  a Google organikus találati listáján.

Hogyan ellenőrizheti a saját weboldalát, hogy megjelenése optimalizált-e a mobil eszközökre?

Több online felület is akad, ahol ellenőrizhetjük weboldalunk reszponzív megjelenését, azonban mi most egyet emelnénk ki, mely talán a legrelevánsabb. Ez nem más, mint a Google saját „Mobilbarát teszt” online ellenőrző eszköze.

Ma már kizárólag mobilbarát, reszponzív weboldakat készítünk

Számunkra egyértelmű, hogy napjainkban kizárólag reszponzív, tehát mobil eszközökre optimlaizált megjelenésű weboldalakt illetőleg webáruházakat készítsünk. Ha Ön is szeretne biztos lenni abban, hogy elkészült weboldalát a mobil eszköz felhasználók is élvezni, használni tudják majd, akkor nincs más dolga, mint vegye fel velünk a kapcsolatot!