Mire figyeljünk oda a WordPress bővítmények telepítésénél?

Akár mi magunk készítjük el céges weboldalunkat, akár WordPress weboldal készítéssel foglalkozó szakembert illetve csapatot bízunk meg, fontos, hogy használatba vétel után csak a valóban használatban lévő bővítményeket tartsuk meg.

WordPressSok vagy kevés bővítmény?

Rengeteg hasznos és szép bővítmény (plugin) áll a WordPress felhasználók rendelkezésére melyek közül azokat érdemes kiválasztani, amelyekre valóban szükségünk van. Ha azonban úgy “feldíszítjük” bemutatkozó weboldalunkat használt és használaton kívüli bővítményekkel, mint egy karácsonyfát, az bizony a weboldal stabilitásába illetve teljesítményébe kerülhet. Túlbuzgóságunk nemcsak az összkép rovására mehet, de a kezelhetőséget is nehezítheti, lassíthatja az oldal betöltődését, sőt az egymással nem kompatibilis bővítmények ütközése miatt az is előfordulhat, hogy aweboldal hibásan jelenik meg vagy működésképtelenné válik.

A rendelkezésre álló WordPress alap és webdesign sablon funkciók kiaknázása

Mielőtt telepítenénk a szükséges bővítményeket a weboldalra, érdemes maximálisan kiaknázni az alap WordPress rendszer illetve a telepített webdesign sablon lehetőségeit (pl: beépített képgaléria, a sablonba épített tartalom megjelenítési funkciók). Sok esetben az általunk választott WordPress webdesign sablonba is integrálnak a készítők bizonyos alapvető funkciókat (pl: ikondoboz, formázott gombok, képlapozó funkciók, stb…), melyeket úgynevezett shortcode-okkal tudunk előhívni. A könnyebb igazodás érdekében rendszerint a sablon fejlesztői adnak leírást is a shortcode-ok használatáról.

Mi alapján válasszuk ki a megfelelő WordPress bővítményt?

A megfelelő WordPress bővítmény kiválasztása során érdemes figyelmbe venni az adott modul által nyújtott funkciókat, az értékeléseket illetve a támogatottságát. Fontos, hogy a telepítésre került bővítmény pontosan vagy legalább nagyrészt azt tudja, amit elvárunk tőle. Nagyobb biztonsággal tölthetünk le illetve telepíthetünk magas letöltés számmal, jó értékeléssel rendelkező modulokat. Jellemzően, azoknál a bővítményeknél, melyeket sokan használnak és sokra tartanak, kisebb az esély, hogy esetleg mellé fogunk vagy egyszerűen kompatibilitási problémáink adódnak. Érdemes emellett vizsgálni, hogy az adott bővítményt a fejlesztői mikor frissítették utoljára. Kompatibilis-e az általunk használt WordPress verzióval.

Reméljük, hogy ezen rövid cikkel segíteni tudunk azoknak, akik a weboldal készítést saját maguk intézik. Ha mégis kérdésed maradt volna, fordulj hozzánk bizalommal!