10 ingyen stock fotós weboldal jogtiszta képekkel

Gyakran felmerül a kérdés, hogy az interneten talált képek szabadon felhasználhatóak-e saját weboldalunkon is? Erre a legtöbb esetben nem a válasz.

Ha egy weboldalon megtetszik egy stock fotó, vajon letölthetjük azt következmények nélkül?

Az interneten fellelhető stock fotó legtöbb esetben szerzői jogvédelem alatt állnak. Az így elérhető képek letöltése és kereskedelmi célból történő nyilvános felhasználása kellemetlen helyzetbe hozhatja a weboldal tulajdonosát. Van lehetőség azonban jogtiszta, ellenőrizhető forrásból beszerezni a szükséges képeket, fotókat és ezzel megkímélhetjük magunkat a nem kívánt konstellációk sokaságától.

A magán-jellegű másolással kapcsolatos, szabad felhasználás, csak akkor valósulhat meg, ha mindezt magánszemélyként tesszük, az egyéni céljainkra (ergo abból a képfeltöltésből nem születik számunkra pénzbeli juttatás). Azonban ehhez is külön engedélyt kell kérnünk az adott kép tulajdonosától. Így tehát, a munkahelyi felhasználással kapcsolatban történő képletöltés vagy a kereskedelmi, üzleti célú letöltés esetében (amivel nagy valószínűséggel pénz fogunk keresni) jogdíjköteles. Ez alól a szabály alól vannak kivételek, ezek a szabad felhasználású, azaz ingyenesen letölthető képek esetkörei.

Miért használjunk mindenképpen képeket a weboldalunkon?

A válasz egyszerű. Azért, mert olyan világban élünk, ahol a vizualitás rendkívül fontos. Statisztikák szerint, ha egy ember hall valamilyen információt, annak körülbelül csak a 10%-ra emlékszik 3 nap múlva. Ezzel ellentétben egy releváns képpel ez az arány 65%-ra emelkedik. A felhasználók valójában több időt töltenek a képek nézegetésével, mint a szöveg olvasásával. A vizuális tartalmak segítségével lehet a legjobban növelni a bejegyzéseid és posztjaid elérését és népszerűségét. Összegezve tehát, ha a képeknek ekkora hatalma van, miért ne próbálnánk ki az ingyenesen használható stock fotókat az oldalunkon?

Nyugodtan letölthetjük őket, hiszen biztosan jogtiszta képek, nem kell aggódni, mint a Google speciális keresőjénél. Senki nem szeretne komoly büntetéssel szembenézni egy esetleges nem jogtiszta kép felhasználása miatt. Készítettünk egy listát stock fotó oldalakról, ahol ingyen képek között böngészhettek.

Mutatjuk Nektek a forrásokat, ahonnan ingyen, biztonsággal tölthettek le minőségi, profi fotós által készített képeket:

1. https://pixabay.com/hu → Talán az egyik, vagy a legismertebb magyar nyelvű weboldal, aminek a képei, videói, stb. közül, Creative Commons CC0 licence[1] –nek köszönhetően szerzői jog mentesen tölthetünk le. Egyszerűen kezelhető, jó felhasználói élmény.

2. https://unsplash.com →  Ezen weboldalon 10 naponta, 10 új képet tesznek közzé. Azok számára releváns az oldal, akik természettel, azon belül is városi élettel, gasztronómiával, időjárással, kirándulással, állatvilággal, csillagászattal kapcsolatos weboldalt illetve tartalmat szerkesztenek. Az oldalon található képek mind kiváló minőségűek. A képek letöltéséhez nem szükséges regisztráció.

3. http://hiresstock.com →  100 új kép minden hónapban! Főbb kategóriái: bútorok, absztrakt művészet, gasztronómia, divatvilág, lifestyle, emberek, utazás. Az oldal használata regisztrációhoz kötött, de cserébe gyönyörű, kiváló felbontású képeket kaphatunk.

4. https://freerangestock.com →  Az oldal leginkább közkedvelt kategóriái, amelyben a legtöbb letöltés szerepel: emberek, táj, ipar, illetve ételes fotók. Ingyenes regisztráció követően indulhat a letöltögetés korlátlan mennyiségben!

5. http://www.stockphotosforfree.com →  Facebook fiókoddal vagy normál regisztrációval vehető birtokba az oldal. A weboldalon népszerű absztrakt és tárgyi képek mellett helység, terület, virág, stb. képeket egyaránt találhattok.

6. http://gratisography.com →  A weboldal sajátoságga, hogy az ott feltöltött képek mind Ryan McGuire által készített egyedülálló, egyedi képek, amelyeket ingyen, regisztrálás nélkül tölthetjük le.

7. http://nos.twnsnd.co → Egy olyan különleges fotógyűjtemény ez, mely régi, publikus archívumokból kiválogatott antik képeket tartalmaz. A legtöbb itt található kép fekete-fehér, ennek köszönhetően „időutazást” tehetünk egy általunk csak tanult korba.

8. http://getrefe.tumblr.com →  Kisebb felbontású, a kiváló helyett inkább csak jó minőségű képek tárháza. Mi ebben olyan különleges? Ezen a weboldalon kizárólag mobil eszközökkel készített fotókat tartalmaz. Leginkább elgondolkodtató, tájképek, és tárgyképek között böngészhetünk.

9. http://creative-commons.deviantart.com →  A bájosan statikus oldalon különböző tájjal, rajzolt figurákkal, tárgyakkal kapcsolatos képeket tölthetünk előzetes regisztráció nélkül ingyen.

10. http://foter.com –>   Ezen minimalista, és mindenek felett rendet és precizitást inspiráló oldalon természeti, állati, és az üzleti élettel kapcsolatos képeket tölthetünk le. A választék mindössze 355 millió ingyenes stock fotó!