Félni kell, ha egy weboldal nem biztonságos?

4,2 billió. Ennyien használják az internetet a legfrissebb statisztikák szerint, kicsik és nagyok egyaránt. Ma már egy óvodás gyermek kezében okostelefonnal vagy tablettel nem meglepő látvány, ugyanígy egy neten szörfölő nagymamán sem döbbenünk le. A kérdés azonban az: tudjuk-e biztonságosan használni az internetet? Mit jelent a nem biztonságos weboldal?

Napjainkban a személyes adatok védelme alapvető jog, mondja ki a nemrég életbe lépő GDPR rendelet. Azonban folyamatosan jelennek meg olyan hírek miszerint különböző oldalak szivárogtatnak ki adatokat a felhasználókról. A sok minket érő információ között nehéz kiigazodni, ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen esetekben és kiknek szolgáltatjuk ki adatainkat. A nem biztonságos weboldal vajon kiadja ezeket?

Nem Biztonságos Weboldal

A Google nagy hangsúlyt fektet arra, hogy jelezze az internetfelhasználóknak, melyek azok az oldalak, ahová nyugodtan beléphetnek és mit érdemes inkább elkerülniük. Ezt a célt szolgálják a https protokollal kommunikáló oldalak. Ez elsőre érthetetlennek tűnhet, azonban ez nem jelent mást csak annyit, hogy az adott weboldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal. Az SSL tanúsítvány titkosítja a kapott adatokat, amit csak az éppen adott célszerver képes dekódolni. Egyszerűbben mondva a https-sel kezdődő oldalakon nyugodtabban adhatjuk meg személyes adatainkat. Különösen nagy figyelmet kell fordítanunk erre, ha például vásárolni szeretnénk és a bankkártyánkon szereplő információkat kell beírnunk.

Bankkártya

Mi tehát a teendő, ha böngészőnk jelzi: nem biztonságos weboldal?

Gondoljuk végig, hogy milyen akciókat szeretnénk végrehajtani az oldalon. Ha például csak híreket olvasnánk, nem feltétlen jár nagy veszéllyel az oldal megnyitása. Meg kell jegyeznünk, hogy a Google minden weboldal esetében a https protokollt támogatja. Ez azt is jelenti, hogy előrébb sorolja az SSL tanúsítvánnyal rendelkező weboldalakat.

Vajon a felhasználókat elriasztja a nem biztonságos figyelmeztetés?

Ha egy cseppnyi kétségünk is lett volna ezzel kapcsolatban, azt most eloszlatja egy britek által végzett felmérés. (https://realbusiness.co.uk/is-your-business-site-unsecure/) Eszerint az ilyen oldalra tévedő látogatók 64%-a azonnal kilép, amint meglátja a “nem biztonságos” minősítést. Az embereknek azonban csak a 47%-a van tisztában azzal, hogy ez mit is jelent. A többi felhasználó fejében olyan gondolatok fordulnak meg, hogy ezen az oldalon vírussal fertőződhetnek meg, vagy hogy a weboldal csak egy hamis verziója annak, amit eredetileg kerestek. Ezenkívül néhányan attól is tartanak, hogy az oldal hozzáfér a keresési előzményeikhez, majd értékesíti ezeket.

biztonság

Összegzés

Végezetül azt mondhatjuk, hogy nem kell rögtön elmenekülni egy nem biztonságos weboldalról, azonban jól meg kell gondolnunk, hogy milyen célból látogatunk ide. A legfontosabb konklúzió talán az, hogy az az oldal, ahol bármilyen adatot meg kell adnunk (személyes, banki), űrlapot kitöltenünk, esetleg hírlevélre feliratkoznunk, mindenképp rendelkezzen SSL tanúsítvánnyal, hogy minden információ titkosítva kerüljön továbbításra. Valamint igényelhetünk weboldalkarbantartást, így még biztonságosabbá tehetjük weboldalunkat és megvédhetjük azt a hacker támadásoktól.