Miért van szükséged online letölthető képekre? Gyakran felmerül a kérdés, hogy az interneten talált képek szabadon felhasználhatóak-e saját weboldalunkon is? Van olyan, hogy ingyen stock fotó? Szeretnénk segíteni nektek a témát illetően, illetve 10 +15 ingyen stock fotó forrást is ajánlunk figyelmetekbe a cikkben.

Miért érdemes jó minőségű képeket használni a weboldalunkon?

A válasz egyszerű. Azért, mert olyan világban élünk, ahol a vizualitás rendkívül fontos. Statisztikák szerint, ha egy ember hall valamilyen információt, annak körülbelül csak a 10%-ra emlékszik 3 nap múlva. Ezzel ellentétben egy releváns képpel ez az arány 65%-ra emelkedik. A felhasználók valójában több időt töltenek a képek nézegetésével, mint a szöveg olvasásával. Továbbá az emberi agy 60,000-szer gyorsabban dolgozza fel a képeket, mint a szöveget, ezért a képes tartalom elengedhetetlen a figyelem felkeltéséhez és az üzenet átadásához.

A tartalom szerkesztés során a vizuális elemek segítségével lehet a legjobban növelni a bejegyzéseid és posztjaid elérését és népszerűségét. Az ingyen letölthető online képek, mint például az ingyenes stock fotók is javítják felhasználói élményt a weboldalon. A szövegben elhelyezett kép segíti a tartalom megértését, így az olvasók hamarabb feldolgozzák a számukra értékes információt, amely növeli a fogyasztói elégedettséget.

Összegezve tehát, ha a képeknek ekkora hatalma van, akkor mindenképpen élnünk kell a vizualitás kínálta eszközökkel. Viszont mi tévők legyünk, akkor ha nincs elég képi anyagunk a tartalom feltöltésekor? Erre a kérdésre adunk választ Nektek a továbbiak során!

Az interneten talált képek, stock fotók letöltése és felhasználása
A szebbnél szebb online képek keresgélése az interneten ártalmatlan játéknak tűnhet. Azonban ha nem vigyázunk, komoly károkat okozhatunk saját magunk, illetve vállalkozásunk számára.
Gondoltad volna, hogy a talált képek vagy stock fotók nem feltétlen szerzői jog mentesek? A szerzői jogi (copyright) törvény kimondja, hogy a szerző alapvetően minden jogot fenntart a saját produktumát illetően. Ezért ezen képek terjesztése és felhasználása csak akkor engedélyezett, ha az alkotó engedélyt ad rá. Tehát az internetes böngészőben fellelhető stock fotók és egyéb képek sokasága sajnos nem mindig tölthető le ingyen és használható fel szabadon.

Mit jelent a Copyright?

Fontosnak tartjuk, hogy pár szót ejtsünk a Copyright-ról mielőtt tovább haladunk a témában. Tulajdonképpen ez a fotós szerzői joga, amely kiterjed műveinek közzétételére és terjesztésére. A fotók esetén, a készítőnek kizárólagos joga van és feltételeket szabhat arra vonatkozóan, hogy mit tehetnek és mit nem tehetnek az érdekelt felek a képeivel. A Copyright fogalma elsősorban az alkotót védi, megakadályozva, hogy munkáját engedély nélkül megosszák másokkal.

Ma már számos formájával találkozhatunk a copyright-nak. A online képek esetében gyakran feltüntetik az “All rights reserved, azaz “Minden jog fenntartva” szöveget és az ismert copyright szimbólumot ©. Közkedvelt továbbá a Creative Commons (CC) licenc joggal rendelkező képek, főleg az internetes stock fotók esetén. Ma már több fajtája is létezik. Ezekre akkor kerül sor, ha a szerző valamilyen szintű jogot biztosít másoknak, hogy megosszák és felhasználják az általa készített alkotásokat. Ezen kategórián belül előfordulhat a licenc típusától függően, hogy a kép felhasználásához meg kell említeni a szerzőt. Vagyis le kell hivatkozni a képek forrását, az online képek letöltése után ezt akár a bejegyzésünk végén, vagy a kép elnevezésénél is megtehetjük.

A gyakorlatban az állapítható meg, hogy mindenki anyagi felelősséggel tartozik a weboldalán használt képekért. Ilyen lehet a weboldal borítóképe, profilkép, háttérkép, blogbejegyzések beillesztett képek stb. Sajnos nem minden esetben elegendő a jogtiszta használathoz, ha feltüntetjük a forrást, vagy a fotós nevét. Továbbá hiába nem áll szándékunkban az üzleti célú felhasználás a törvény szempontjából felelősségre vonhatóak vagyunk.

A stock fotó jelentése

Stock fotózás alatt illusztrációnak szánt fényképek készítését értjük, amikor a fotós előre elkészíti a képeket, majd képügynökségek által tárolt adatbázisokból (“stock” jelentése raktár) elérhetővé teszik a felhasználók számára. Az elkészített fényképeket “stock fotókat” a megosztott felületen keresztül lehet elérni. Ezen adatbázisokból kulcsszavak, vagy témakörök alapján kereshetünk az online képekre.

Azért szeretjük a stock fotó oldalakat, mert itt gyakorlatilag bármiről találhatunk nagy felbontású képet. A fotó készítője általában járulékos részesedést kap a műveinek letöltése, használata után.

Milyen a jó stock fotó?

A jó stock fotó rendelkezik megfelelő képfelbontással. Minél nagyobb, annál jobb. A nyomtatási munkákhoz legalább 640 x 480 képpont felbontás szükséges, de egy kiváló minőségű nyomtatott marketing anyag előállításához valószínűleg nagyobb felbontásra lesz szükségünk. Válasszunk éles képeket, hogy a nagyításkor semmilyen zajt ne lehessen felfedezni.

A megfelelő illusztráció kiválasztásánál a kreativitás is nagyon fontos. A fotók készítői általában érdekes részletekre és jelenetekre figyelnek, amelyeket képesek üzenetként közvetíteni fotóikon keresztül. Vannak azonban nem túl ötletes, vagy klisékre támaszkodó megoldások is pl. abszurd módon boldog emberek, akik általába természetellenesen fehér fogakkal rendelkeznek. Ezektől jobb ha egy valósághű, ugyanakkor kifejező képalkotást választunk. A lényeg, hogy illeszkedjen a weboldalad kontextusába.

Ha egy weboldalon megtetszik egy stock fotó, vajon letölthetjük azt következmények nélkül?

Az interneten fellelhető stock fotók a legtöbb esetben szintén a szerzői jogvédelem alatt állnak. Az így elérhető képek letöltése és kereskedelmi célból történő nyilvános felhasználása ebben az esetben is kellemetlen helyzetbe hozhatja a weboldalon vagy webáruház felületén publikálót.Vannak fizetős és ingyenes kép letöltést biztosító stock fotó oldalak. Bizonyos esetekben például kereskedelmi célú felhasználás során, vagy marketing ügynökségeknél indokolt lehet a fizetős stock fotó oldalon való regisztráció.

Ezért a teljesség kedvéért itt egy kisebb lista az olyan oldalakról, ahol pénzért tölthetsz le online képeket. A legismertebb fizetős stock fotó oldalak:

Van lehetőség azonban jogtiszta, ellenőrizhető forrásból beszerezni a szükséges képeket, fotókat és ezzel megkímélhetitek magatokat a nem kívánt konstellációk sokaságától. Ide tartoznak a szabadon felhasználható, ingyenes stock fotó oldalak.

Továbbá a törvény szót ejt a magán-jellegű másolással kapcsolatos szabad felhasználásról. Azonban ez csak akkor valósulhat meg, ha mindezt magánszemélyként tesszük, az egyéni céljainkra (ergo abból a képfeltöltésből nem születik számunkra pénzbeli juttatás). Fontos megjegyezni, hogy ehhez is külön engedélyt kell kérnünk az adott kép tulajdonosától. Így tehát, a munkahelyi (pl: facebook kampányhoz, üzletszerző weboldal, webáruházhoz, hirdetési bannerhez) felhasználással kapcsolatban történő képletöltés vagy a kereskedelmi, üzleti célú letöltés esetében (amivel nagy valószínűséggel pénz fogunk keresni) jogdíjköteles. Ez alól a szabály alól vannak kivételek, ezek a szabad felhasználású, azaz ingyenesen letölthető képek esetkörei.

Ingyen letölthető stock fotók felhasználása?

Az ingyenes stock fotó oldalakon szinte minden kép rendelkezik Creative Commons Zero (CC0) licenccel. Ez azt jelenti, hogy a képeket bárki másolhatja, felhasználhatja, vagy terjesztheti, akár kereskedelmi céllal is. Mindezt a szerző különösebb beleegyezése nélkül tehetjük meg. Más szóval, szabadon és ingyen letölthetjük a képeket és rendelkezhetünk velük. Nem szükséges a képek le hivatkozása sem. További információ a Creative Commons weboldalon található.

Összeszedtünk nektek néhány ingyenes stock fotó letöltést kínáló weboldalt

Nyugodtan letölthetjük őket, hiszen biztosan jogtiszta képek, nem kell aggódni, mint a Google kép keresőjénél. Senki nem szeretne komoly büntetéssel szembenézni egy esetleges nem jogtiszta kép felhasználása miatt. Ezért készítettünk egy listát ingyen stock fotó oldalakról, ahol az online képek között szabadon böngészhettek, illetve letölthetitek.

Mutatjuk Nektek a forrásokat, ahonnan ingyen, biztonsággal tölthettek le minőségi, profi fotós által készített stock képeket:

1. https://pixabay.com/hu → Az egyik legismertebb magyar nyelvű weboldal, aminek a képei, videói, stb. közül, Creative Commons CC0 licence[1] –nek köszönhetően szerzői jog mentesen tölthetünk le ingyen stock fotókat.

2. https://unsplash.com → Ezen weboldalon 10 naponta, 10 új online képet tesznek közzé. Kíváló a természettel, városi élettel, gasztronómiával, időjárással, állatvilággal, csillagászattal kapcsolatos tartalom szerkesztéséhez.

3. http://gratisography.com → A weboldal sajátoságga, hogy az ott feltöltött képek mind Ryan McGuire által készített közel 500 nagy felbontású egyedi fotó gyűjteményt kínál, amelyeket ingyen, regisztrálás nélkül tölthetjük le.

4. https://www.pexels.com → A Pexels gyakorlatilag egy ingyenes stock fotó összesítő oldal, amely művészek által beküldött szerzői jogdíjmentes gazdag képállományt kínál. 2019 májusában a Pexels-t a népszerű online képszerkeztő, a Canva vette meg.

5. https://pikwizard.com → Az ingyen stock fotók mellett gyors képszerkeztő funkciót is biztosít az oldal. Az ingyenes felhasználás alól csak kereskedelmi célú projektekben van némi kikötés a viszonteladást, vagy a viszonteladáshoz használt termékek (pólók, plakátok stb.) esetén.

6. https://picjumbo.comhttps://picjumbo.com → Ez az oldal több mint 2000 stock fotót tárol, melyeket teljesen ingyen tölthetsz le. Sok kategória létezik, melyek közül kedvünkre válogathatunk.

7. http://foter.com → Ezen minimalista, és mindenek felett rendet és precizitást inspiráló oldalon természeti, állati és az üzleti élettel kapcsolatos képeket tölthetünk le. A választék mindössze 355 millió ingyenes stock fotó!

8. http://hiresstock.com → 100 új kép minden hónapban! Főbb kategóriák a bútorok, absztrakt művészet, gasztronómia, divatvilág, lifestyle, emberek, utazás.

9. https://freerangestock.com → Az oldal közkedvelt kategóriái az emberek, táj, ipar, illetve étel fotók. Ingyenes regisztrációt követően indulhat a letöltögetés korlátlan mennyiségben!

10. http://www.stockphotosforfree.com → Facebook fiókoddal vagy normál regisztrációval ingyen képeket tölthetsz le az oldalról. A weboldalon népszerű absztrakt és tárgyi képek mellett helység képek egyaránt találhatók.

Tudtad, hogy a Google képkeresőben is találhatunk jogtiszta, ingyen letölhető képeket?

Ha ügyeljünk a megfelő beállításokra, akkor a Google képtalatokban is kereshetünk ingyen letölhető képeket! Itt sajnos nincs licenc szerinti szűrés, ezért állítsd be a következőket: Keresőeszközök → “Nem kereskedelmi célra újrafelhasználhatóra“. Így olyan online képeket eredményez a keresés, amiket felhasználhatsz a bejegyzésedben.

Ha még ez sem volna elég, olvasd el a Canva egyik legrészletesebb blog bejegyzését, amely 73 ingyen stock fotó oldalt mutat be számodra.

Amint látható, egyre több kíváló forrás található az ingyen stock fotó kereséséhez. Ezek a weboldalak ma már nagy népszerűségnek örvendenek a vállalkozások marketingesei, a designerek, tervezők, tartalom menedzserek és bloggerek számára. Bízunk benne, hogy a fent felsorolt ingyen stock fotós weboldalakon megtaláljátok a számotokra szimpatikus képeket.

Online képszerkeztés könnyen és egyszerűen

Nincs design tapasztalatod? Nem gond! Miután megszerezted a legkiválóbb ingyen letölthető képeket a tartalom feltöltéshez, lehetséges, hogy némi képszerkesztésre is szükséged lesz majd. Szeretettel ajánljuk a már emlegetett Canva online ingyenes képszerkeztőt. Filterek, szöveg hozzáadása, kép adaptálása méretezés és további funkciók a rendelkezésedre áll, mindenféle regisztráció nélkül.

Továbbá ha Facebook-al, vagy az e-mail címmel létrehozol egy ingyenes fiókot egy komplett design csomagból válogathatsz kedved szerint. Kreatív előre gyártott dokumentumok, pószterek, beszámolók, infografikai ábrázolások, ingyenes stock fotók, prezentációk, képkeretek és még sok más tartalom, melyeket szabadon felhasználhatsz a fiókodon keresztül. Ha az ingyenes verziótól egy profibb eszköztárra vágysz, akkor bármikor szintet léphetsz a Pro csomag ajánlatra, melyen belül új funkciókat és professzionális képszerkesztési lehetőségeket vehetsz igénybe. Említésre méltó a BeFunky és az iPiccy online ingyenes képszerkesztők is, amelyek szintén közkedveltek a felhasználóbarát felületüknek köszönhetően.

Egy utolsó jó tanács, az ingyen képek letöltéséhez

Mint ahogy azt korábban már említettük a jogtalanul letöltött képek használata veszélyes lehet üzletünk számára. Ezért fontos megjegyeznünk, hogy minden esetben javasolt az adott letöltött online kép felhasználására vonatkozó feltételeket megismerned és alkalmaznod.

Érdekes volt számodra a cikk?

Ne maradj le a következő bejegyzésünkről sem!

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi hetente küldünk neked hasznos tudnivalókat, érdekességeket!

Webergoline